Maskinia

Nyhetsarkiv

2022-11-09

Maskinia bygger starkare återförsäljare i norr

Doosan, Case samt Bergmanns generalagent Maskinia jobbar kontinuerligt med att stärka och optimera nätverket med försäljningsställen och serviceverkstäder i Sverige. Nu stuvar man om i Jämtlands län och avslutar samarbetet med Jämt Maskin AB och utökar distriktet för Boström Maskin och Kjellsons Maskinservice.

Maskinias samarbete med återförsäljaren Jämt Maskin AB avslutas nu under 2022. Jämt Maskin har historiskt bidragit till Maskinias utveckling gjort ett fint arbete. För att ta ytterligare steg i att optimera Maskinias återförsäljarnätverk, med färre men större återförsäljare, har detta beslut fattats.

-Denna strategi ger oss mer dedikerade och insatta återförsäljare! Allt för att våra kunder ska få högsta service och kundorienterade säljare hos sin maskinpartner, säger Fredrik Holmquist, VD på Maskinia.

Kjellsons Maskinservice, med huvudsäte i Umeå, är en etablerad återförsäljare hos Maskinia med ansvar för Västerbotten. Företaget har gjort stora framsteg i distriktet och har en välkänt etablerad och stabil eftermarknad.

Under sommaren tog Kjellsons Maskinservice även över Västernorrland och nu läggs alltså även norra delen av Jämtlands län till ansvaret. Försäljningsteamet har utökats med ytterligare en säljare med lång erfarenhet från branschen för att täcka upp behovet av en närvarande försäljningsorganisation. Andreas Kjellson VD och Andreas Lundvall fortsätter nu driva på utvecklingen i för Doosan, Case och Bergmann till befintliga och nya kunder i sitt nya distrikt.

Från söder möts distrikt Jämtland upp av Maskinias återförsäljare Boström Maskin som numera ansvarar för Gävleborg, Dalarna och södra Jämtlands län. Nyligen anställdes en ny platschef, Johan Rosén, och sedan en tid tillbaka är den nya säljaren Per Söder på plats som förstärker upp de redan etablerade försäljarna Mats Lind och Peter Mickelsson. Tillsammans med Boströms Maskins VD och ägare, Juhani Tillanen, ansvarar nu dessa personer för försäljningen i distriktet.

-Att dessa två etablerade och framgångsrika återförsäljarna nu får ett utökat område borgar för en stabil framtida utveckling. De har stor kunskap i Maskinias produktportfölj, de kan branschen och erbjuder befintliga och nya kunder maskiner i toppklass. Deras eftermarknad är väl utbyggd samt kommer stärkas ytterligare. Tillsammans kommer vi att säkerhetsställa en hög driftssäkerhet av maskinerna i området, avslutar Fredrik Holmquist, VD på Maskinia.

2022-10-18

Generationsskifte i återförsäljarnätverket för maskinia

I slutet på nittiotalet, närmare bestämt 1999, startade LGL Maskin som återförsäljare för Maskinia i Västernorrland. Det har varit ett långt och mycket bra samarbete som har stärkts ytterligare av Lars Jonsson i Örnsköldsvik, JBM AB, de sista 10 åren. Nu är det dags för nya krafter att ta vid och Andreas på Kjellsons Maskinservice kommer ansvara för Västernorrland medan Thore Boström Maskin i Gävle tar fullt ansvar för Gävleborgs län.

LGL Maskin och JBM AB har sedan 1999 respektive 2011 varit återförsäljare för Maskinia och dess maskinmärken. De båda har gjort en fantastisk insats och utvecklat Doosan, Case och Bergmann i sina respektive distrikt. Nu är det dags att ta det lite lugnare säger Lars-Göran och kommer därför att vara fokuserad på att sälja begagnat maskiner. Även Lars Jonsson kommer att koncentrera verksamheten på begagnat och uthyrning, där han har en flotta som rullar.

I Västernorrland kommer PL Hydraulik och Maskin, i Gnarp samt YW Maskinservice i Örnsköldsvik även fortsättningsvis ansvara för service och reservdelar. Tillsammans med de nya återförsäljarna kommer nu även eftermarknaden utvecklas.

Kjellsons Maskinservice är redan en etablerad återförsäljare hos Maskinia med ansvar för Västerbotten. Där har företaget gjort stora framsteg i distriktet med många maskinaffärer och etablering av en stabil eftermarknad. Från och med första juli 2022 utökas ansvaret med Västernorrland. Försäljningsteamet har redan utökats med ytterligare en säljare med lång erfarenhet från branschen. Nu kommer Andreas Kjellson och Andreas Lundvall driva på utvecklingen i för Doosan, Case och Bergmann till befintliga och nya kunder i Västernorrland.

2022-10-18

Maskinia och Renta Maskinuthyrning i stort samarbete

Uthyrningsföretaget Renta har under många år varit kund hos Maskinia och har köpt flera olika modeller av dumprar, hjullastare och grävmaskiner. Nu utökas samarbetet genom att man slutit avtal om leverans av 20 st Bergmann dumprar, C815s, under de kommande två åren.
Bergmann har sedan början på 2019 varit en del av Maskinias produktportfölj. Maskinia har under dessa år arbetat med att marknadsföra och bygga upp eftermarknaden kring märket. Allt för att kunderna ska känna en ökad trygghet och tillförlitlighet i sin maskinaffär. Under åren har Maskinia stärkt sin marknadsposition och levererat många dumprar i varierande storlek till den svenska marknaden.

Bergmann har tillverkat dumprar i snart 60 år och det är maskiner med mycket hög kvalitet och prestanda. Dumprarna är ledande i produktivitet och har flertalet smarta lösningar så som tippfunktioner, vändbar förarplats, säkerhet och miljö med mera. Bergmann erbjuder kunderna en ledande totalekonomi avseende inköp, driftkostnader och andrahandsvärde. Företaget är ett familjeföretag och all tillverkning sker i Tyskland.

-Det känns roligt att formalisera och utvidga det goda samarbete vi har haft och har med Renta Maskinuthyrning, säger Fredrik Holmquist, VD Maskinia

Avtalet mellan Maskinia och Renta börjar med en leverans om 20 st dumprar under de kommande två åren och sträcker sig sedan vidare framåt med flera maskiner. Initialt är det framför allt modellen C815s som stärker upp flottan på Renta, en snabb smidig dumper med hela 12 tons lastkapacitet som tar sig fram överallt. Maskinerna som levereras till Renta kommer med sviveltipp, vilket möjliggör tippning i valfri vinkel bakåt.

-Ett smidigt samarbete med Maskinia och deras starka eftermarknad gjorde valet lätt när vi behövde stärka upp dumperflottan, säger Wille Törnkvist Renta Maskinuthyrning.

-Ett bra samarbete med en leverantör som har en stark eftermarknad i samma område som vi själva är representerade är en förutsättning för oss och det har Maskinia. Bergman dumprarna har en erkänt hög kvalitet och driftsäkerhet vilket gjorde valet enkelt för oss, nu när vi måste förnya vår flotta av större dumprar, avslutar Anders Wictorsson, Renta Maskinuthyrning.

2022-10-18

Maskinia vinnare av dealer of the year award!

I veckan genomfördes Doosan sitt Europamöte med samtliga generalagenter och den högsta ledning i Doosans internationella organisation. Det är inspirerande dagar där man talar om nuläge- och framtid, delar erfarenheter och premierar framstående insatser. Maskinia gjorde stort intryck under dagarna och belönades med den finaste utmärkelsen - Dealer of the Year!

Vartannat år träffas alla Doosans importörer i Europa samt Doosans ledning för att analysera nuvarande och den historiska utvecklingen. Fokus är naturligtvis på framtiden och hur man tillsammans kan bidra till en ännu bättre tillväxt och utveckling. Man delar även ut utmärkelser till de generalagenter som gjort särskilt bra ifrån sig, där priset Dealer of the Year Award är det mest prestigefylld.

Maskinia meddelar nu stolt att man vann priset Dealer of the Year Award, ”Bästa generalagent”, av alla länder i Europa under 2021.

-Det är fantastiskt roligt att vi efter många års hårt arbete får ett sådant erkännande av Maskinias hela organisation och team. Jag blev också ombedd att hålla i en av agendapunkterna runt dealer development för att inspirerar andra och berätta vad vi på Maskinia gjort för att komma dit vi är idag, en hedrande uppgift, säger Fredrik Holmquist, VD Maskinia.

-Jag är så stolt över vad vi har uppnått och vill passa på att tacka teamet på Maskinia, kunder och våra leverantörer! Tillsammans har vi jobbat mot detta gemensamma mål och har under åren byggt en organisation i världsklass! Denna utmärkelse är ett bevis på att vi gjort saker rätt, säger Doosans försäljningschef Carl-Johan Sunnerfjord.

Maskinia ska naturligtvis fira detta, men kommer även fortsätta jobba mot vidare förbättringar och utveckling för att möta alla våra kunders höga förväntningar. Vår ambition att bli bäst i Sverige på eftermarknad kvarstår och det finns tydliga planer och mål för framtiden.

Doosan Infracore är en av de ledande entreprenadmaskins leverantörerna i både Europa och globalt. De sista 10 åren har Doosan haft en starkt växande trend i många regioner. Doosan är sydkoreanskt och är tillsammans med det samägda systerbolaget Hyundai Construction nummer 4 av globala tillverkare inom Construction. 

2022-10-18

Maskinia förvärvar Sebro Maskin i Skåne

Maskinia har ett långsiktigt mål att vara bäst i Sverige på eftermarknad för entreprenadmaskiner. I Skåne stärker förvärvet av Sebro Maskin Maskinias egen organisation i Staffanstorp. Vi kommer att få en större organisation för att stötta våra kunder i Skåne och kommer dessutom finnas på två ställen med våra verkstäder, Trelleborg och Staffanstorp. Det kommer ge våra kunder mer trygghet och en ännu bättre service!

Fredrik Holmquist, Maskinias VD, är nöjd med förvärvet! Vi har samarbetat med Sebro Maskin i 20 år och vi känner varandra väldigt väl. Under senare år har samarbetet fördjupats och detta var en naturlig del i att fortsätta Maskinias utveckling mot toppen av svenska maskinleverantörer. Vi strävar efter att ha den bästa eftermarknaden i Sverige. I Skåne kommer vi nu kunna erbjuda en servicenivå i toppklass till våra nya och befintliga kunder.  

Sebro Maskin har framgångsrikt drivits av ägarna Per Brorsson och Per Servin i mer än 30 år. Idag har man 10 anställda, omsätter 25 MSEK och är en viktig leverantör för service och reservdelar för entreprenad och jordbruk i södra Skåne.

-Vi är mycket glada över att bli en del av Maskinia! Vi har samarbetat väldigt länge och vet att våra värderingar och hur vi tar hand om kunden stämmer väl överens med Maskinia. Det skall bli roligt att fortsätta jobba med våra gamla kunder, det blir också spännande att anta nya utmaningar för att bidra till Maskinias framtida utveckling. Vår devis från 90-talet kommer leva kvar: ”Vi ställer upp när du behöver oss!” Säger Per Brorsson, VD Sebro Maskin.

Maskinia Skåne kommer framöver utgöras av Sebro Maskin tillsammans med Maskinia Staffanstorp. Ledningen för Sebro Maskin kommer att vara kvar och framgent ingå i Maskinias ledning. Vi kommer fortsatta att ta hand om alla kunder, men får en större organisation och ett annat stöd från Maskinias Sverige ledning, vilket borgar för en positiv utveckling för alla kunder på sikt.

Sebro Maskins tekniker och reservdelspersonal är redan utbildade på Maskinias produkter. Fram till nu har Sebro Maskin även varit återförsäljare för andra märken av entreprenadmaskiner. Framöver kommer Per och Per att sälja Doosan, Case och Bergmann produkter inom kompaktsegmentet.  

2022-03-07

Case hjullastare anpassas till svenska förares behov av Excidor

Maskinia har tillsammans med Exicidor anpassat hjullastarna i Case nya serie G2 Evolution till svenska förares behov och krav. Originalspakar och paddelkontroller som var för stora och tröga har ersatts med en liten joystick för styrningen och lättmanövrerade vippor för körning av aggregat och skopa.

–Vi på Maskinia vill leverera Sveriges bästa hjullastare! För att kunna erbjuda marknaden detta vände vi oss till Excidor, säger Fräs Erik Andersson som är eftermarknadschef på Maskinia.

Maskinerna i Case G2 Evolution har när de levereras från fabrik två stora styrspakar av samma typ som på grävmaskiner. Spaken på den vänstra armstödet har ersatts med en ExciPad WS med en liten joystick för styrning av maskinen.

– Många svenska förare vill inte ha en 15 centimeter hög spak. Här får de en fem centimeter hög joystick som dom styr med tumme och pekfinger. Vi har bara bytt själva styrpaletten, styrsystemet är fortfarande Case originalsystem, säger Jan-Erik Persson som är vd på Excidor.

Stolsintegrerat fyrspakställ
På det högra armstödet kan maskinköparen välja mellan styrspak eller stolsintegrerat fyrspakställ för manövrering av lastaggregat och skopa. Maskinia tyckte att paddelkontrollerna på Case spakställ var för hårda att manövrera. Dessa har nu ersatts med Excidors spakställ med vippor, som har anpassats till Case styrsystem. Spakstället har även styrning av två extrafunktioner, omkopplare för fram/back och kickdown-knapp.

– Vi är mycket nöjda med resultatet. Excidor är väldigt professionella. Dom förstod vad vi ville ha och levererade. Det blev till och med bättre än förväntat, konstaterar Fräs Erik Andersson.

Excidor har även anpassat sitt system för redskapskontroll ExciControl MH till Case hjullastare. I stället för att ha en display från varje redskapstillverkare kan maskinföraren styra alla hjullastarens redskap från en enda display. 

Case G2 Evolution
Case G2 Evolution finns i sju modeller från 12 till 30 ton. Motorerna uppfyller kraven för steg 5 utan användning av EGR. Bland nyheterna märks möjlighet att justera parallellyft och lutning på skopan oberoende av varandra. Den nya däcktryckssensorn ger föraren kontroll över däcktrycket direkt i maskinens display. Det ger 20–30 procent längre livstid på däcken.

Som tillval finns ett nytt vågsystem, där vågen är direkt integrerad i maskinens huvudskärm. Där visas skopans nyttolast, antalet lastprocesser, den ackumulerade vikten, orderdata med mera.

Läs mer om Case G2 Evolution
Läs mer om Excidor spakställ och joystickstyrning

G2 EVO-SERIEN  521G2 621G2 721G2 821G2 921G2 1021G2 1121G2
Skopkapacitet 3,9 t 4,7 t 5,5 t 6,4 t 7,5 t 9,5 t 10,2 t
Skopvolym 2,1 m³ 2,3 m³ 2,7 m³ 3,5 m³ 4,0 m³ 4,7 m³ 5,5 m³
Effekt 142 hk 172 hk 195 hk 230 hk 255 hk 320 hk 347 hk
Vikt 12,2 t 14,2 t 16,2 t 19,4 t 21,7 t 27,9 t 30,0 t

Maskiniagruppen är generalagent i Sverige för Doosan, Case & Bergmanns breda produktsortiment av entreprenadmaskiner samt återförsäljare för Atlas Copco, Husqvarnas och Epiroc hydraulhammare & redskap. Maskiniagruppen har sitt huvudkontor i Linköping med filialer i Göteborg, Uddevalla, Jönköping, Staffanstorp & Stockholm/Järfälla samt ett väl utbyggt nät med 8 återförsäljare och 20 auktoriserade serviceverkstäder.

Som maskinpartner skapar vi en bättre framtid för oss och våra kunder

Våra strategiska grundstenar
  • Kompletta leveranser med kunderna i centrum
  • Engagerade och kompetenta medarbetare
  • Kvalitet i allt vi gör
  • Vi håller det vi lovar